Kako sam 16.5.2017. dobio potpuno novi Tetris

16 maj, 2017 | Preporuke | 0 Komentara

Da, baš lepo iznenađenje, zar ne? Dobri stari tetris – 9999 in 1. Poslednji put sam ga video verovatno tamo negde 1995. godine. Možeš onda tačno da zamisliš izraz na mom licu i oduševljenje kad sam kad sam pogledao šta se nalazi u promo kesi na Digital Day konferenciji.

Ne kupujem, ne prodajem, moj je :)

Želim da ti prenesem lične utiske sa ovog događaja, jer smatram da ćeš hteti da ih čuješ, ako nisi prisustvovao-la, a pri tom si preduzetnik-ca bilo koje vrste. Postoji nešto jako važno što je zajedničko svim preduzetnicima, a o čemu se nedovoljno priča. U pitanju je digitalizacija poslovanja, što je direktna posledica 4.0 industrije, u kojoj već uveliko živimo i radimo.

Prva zanimljivost dana – saznao sam da se na YouTube-u može pronaći klip u kome jedan direktor BMW-a kaže da se oseća kao da je BMW trenutno u poziciji u kojoj je NOKIA bila oko 2000-e godine. Znaju da su dostigli vrhunce na mnogim poljima, ali da zaostaju po pitanju softvera.

Istina je da već mnogo kasnimo ako nismo korak, dva ispred svoje konkurencije u procesu digitalizacije. Isto nam je svima, bilo da imamo malu štampariju, da smo vlasnik kompanije za drumski ili brodski transport, ili samo jednostavno direktor BMW-a – tehnologija menja svet, i najbolje što možemo da uradimo je da se priključimo.

Prvi panel na Digital Day-u je doneo jako dobro sagledavanje digitalizacije kroz različite industrije. Prisutni su bili predstavnici kompanija SAP, Telekom, Telenor, i ex predstavnik Google-a, Lazar Džamić. Shvatio sam da mi se jako dopada cela Telenorova filozofija poslovanja, koju je Nemanja Žilović lepo dočarao kada je rekao da moramo što brže i pametnije da pravimo greške, i da što više iz njih naučimo.

Drugi panel se ticao prodaje putem Interneta, i posebno je bilo zanimljivo što su sagovornici bili ljudi sa najboljim iskustvima tog tipa na domaćem tržistu. Ivan Minić je jako precizno dočarao proces kroz koji je prošao pri osnivanju start up-a „Moja pijaca“. Želeli su da ponude ljudima priliku da jedu probrano i kvalitetno voće i povrće i da im se ono dostavlja na kućnu adresu. Sve poslovne odluke su donosili na osnovu podataka, a ne emocija, i ta mogućnost je ono najvažnije što tehnologija donosi.

Pogled sa terase sa lošim zumom i osvetljenjem :)

Sa Minićem je na panelu bio i Bojan Leković, osnivač sajta na kome je registrovano preko milion ljudi, iliti preko 25% korisnika Interneta u Srbiji – KupujemProdajem. Ono što mi se dopalo u vezi KupujemProdajem tima je to što su se od starta vodili time da ne žele da prodaju kompaniju, već su samo želeli da budu uspešni. Počeli su pre punih 9 godina, uprkos postojećoj jakoj konkurenciji u vidu portala Limundo, jer su imali drugačiju biznis logiku.

Što se pojedinačnih predavanja tiče, interesantan mi je bio Hossein Houssaini, koji je kroz interaktivnu prezentaciju predstavio kako funkcioniše Programmatic. Programmatic je najjednostavnije rečeno – najsavršeniji oblik oglašavanja danas, zasnovan na tehnologiji koja analizira ogromne količine podataka koje sakupljaju uređaji koje koristimo, poput telefona i lap topa. Programmatic je sistem koji tačno zna kome šta da preporuči, odnosno koju reklamnu poruku kome da pošalje. U teoriji, to znači da nikad više nećemo morati da gledamo dosadne reklame u kojima se prikazuju stvari koje nas ni najmanje zanimaju.

Upoznao sam Jana i Ivanu iz kompanije MailPlus – koja je, kako sami kažu „Vaš prvi regionalni email marketing partner“. Jan i Ivana su bili izuzetno prijatni i zainteresovani da nam pomognu sa integracijom njihovog email newsletter sistema u 2.0 verziju Honorarci.rs portala.

Podeli moj tekst ako ti se svideo, da svi znaju kako da dobiju besplatan Tetris sledeći put.

Šalim se.

Vidimo se, kuckamo i čitamo.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.