Možemo li mi muškarci da postanemo organizovaniji?

Istina je, i ja ću evo prvi to priznati – žene su pametnije i organizovanije od nas muškaraca. U stanju su da multitaskuju i da bez razmišljanja u par minuta urade nešto za šta će nama biti potrebni sati. Ili dani. Ili jednostavno nikad nećemo to uraditi ukoliko kraj sebe nemamo ženu koja će nam pomoći u tome.

Ipak, mi muškarci smo poslednih godina imali dosta sreće i tu sreću nam je donela tehnologija, odnosno Internet.

Ok, dakle, pitanje je kako da uz pomoć Interneta budemo organizovaniji, pametniji i efikasniji?

Odgovor je zapravo vrlo jednostavan i biće od koristi svima koji žele više slobodnog vremena, i manje posla.Prvi trik je neverovatni web sajt Trello.com koji nam može pomoći da postanemo i ostanemo efikasni i organizovani.

Šta je zapravo taj Trello?

Bilo da radite sami kao honorarac, ili u timu, Trello je gotovo idealno rešenje za popisivanje svih zadataka, njihovo sortiranje i praćenje, i toliko je jednostavan i intuitivan za korišćenje da sam siguran da će većini vas koji ga probate postati nešto bez čega ne možete da zamislite radni dan. Dakle, prvo što vidite nakon što se ulogujete je prazna površina, koju mnogi korisnici popunjavaju na isti način. Iskustvo je pokazalo da je tako najbolje, ali izbor je svakako na vama i vašim ličnim afinitetima. Ono što većina nas voli da napravi su svega 4 liste: TO DO, DOING, DONE, IDEAS.

Jedan od mojih Trello bordova

Na ovaj način u svakom trenutku znamo doke smo stigli, šta sve treba da uradimo, i sebi uvek možemo da postavimo rok. Ukoliko radimo neki projekat u timu, u međuvremenu možemo da dodamo kolege da rade sa nama na tome, prebacimo zadatak na njih, odredimo rok do kad treba da se završi. Možemo i da dodajemo boje, da bismo lakše raspoznavali kartice, ali i da pravimo tzv. checkliste, dodajemo fajlove, i zaista još mnogo toga.

E sad, sve bi to lepo išlo, kada ne bismo imali stalno drugih problema koji nas ometaju dok radimo za računarom. Naravno da možemo sve uređaje da stavimo u silent ili airplane mod, ali nekada nam prosto treba komunikacija sa kolegama. Tu u pomoć priskače aplikacija Slack.

Slack je verovatno najbolji alat za komunikaciju u timovima. On ne služi kao Trello za prioritetizaciju i izvršenje radnih zadataka, već je tu kao jedinstveni kanal komunikacije, toliko dobar da ga koristi čak i tim koji je kreirao vozilo za Mars, čuveni Curiosity Rover.

Šta je toliko dobro u vezi Slacka?

Dobro je što je brz, siguran i ima odličnu pretragu. Koriste ga timovi koji rade širom sveta na različitim lokacijama, ali i timovi koji rade u istoj kancelariji, da bi imali celu poslovnu komunikaciju na jednom mestu. Koristeći Slack možete da se dopisujete sa celim timom ili delovima tima u odvojenim kanalima, ali i da se dopisujete 1 na 1. Ovu komunikaciju ljudi često obavljaju putem Vibera, Whatsappa, FB Messingera i slično, ali upravo je to ono što oduzima najviše vremena. Potreban nam je kanal koji će služiti samo za posao, i Slack je upravo to.

I Trello i Slack su besplatni za korišćenje, iako imaju dodatne opcije koje se plaćaju, ali koje zaista nisu neophodne. Oba programa imaju i svoju aplikaciju, ali i desktop verziju, te su uvek biti na dohvat ruke, gde god da se nalazimo.

I za kraj jedna posebna stvar, Trello i Slack mogu da se integrišu, i da rade zajedno. Znam iz ličnog iskustva da nas ove dve aplikacije čine efikasnijim, pametnijim i organizovanijim. Probao sam mnoge i ove dve su definitivno pobrale najviše simpatija. Nadam se da će ovaj tekst pomoći pojedincima i timovima da efikasnije rade, ili samo da poboljšaju malo muško – ženske odnose.

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2024.