3 pravilna načina da pojedeš jabuku

13 apr, 2020 | Preporuke, Random, Taj rad | 0 Komentara

*Najmanja pojedinačna stvar koju možemo da uradimo za zdravlje je da pojedemo jednu jabuku dnevno.

**Najmanje što sam ja mogao da uradim tim povodom je da napišem sve zanimljivo što treba znati o tome.

Evo o čemu sve treba da vodiš računa da bi pravilno pojeo jabuku [FOTO] [VIDEO]

Prvo i najvažnije, postoje samo 3 pravilna načina da se pojede jabuka.

Način broj 1:

Jede se cela jabuka sa korom i svim semenkama. Ovo se u principu radi samo kada znamo poreklo jabuke i ta jabuka mora biti divlja, ili domaća sa malog ličnog voćnjaka, ili stvarno organska.

Semenke od jabuke navodno nije zdravo jesti, te način broj 1 jedenja jabuke treba uzeti sa malom rezervom. Lično pojedem celu jabuku sa semenkama, s vremena na vreme, recimo jednom mesečno, a pogotovo kad naletim recimo na ovakve lepotice, koje gle čuda, koštaju samo 50 din/kg na pijaci.

Divlje jabuke su po nepisanom pravilu mnogo manje od svih ostalih jabuka, neupadljivog izgleda, čak često i deluje da su možda buđave i crvljive, ali to nikako nije slučaj. Ko god proba više sorta jabuka sa razumevanjem šta jede, vrlo brzo zaključi koje su dobre za šta – neke za kolač, neke za smoothie, neke za stomak.

Način broj 2:

Jabuka se jede sa korom. 

Sasvim sigurno najbolji način da se jede jabuka, pod uslovom da je dobro oprana, ili 100% prirodna i čista u tom smislu. Ovaj način podrazumeva da se od jabuke odstrane semenke i njihove ljuspice, kao i vrh i dno sa pripadajućim delom kore koji se teže pere.

Način broj 3:

Ovo je sigurno najbezbedniji način, a u slučaju debelo prskanih jabuka sigurno i najbolji. Ovaj način podrazumeva da jabuku u ogulimo do kraja, kako treba i da jedemo samo sredinu. Na ovaj način naravno sebe lišavamo svih hranljivih i super zdravih materija koje se nalaze u kori, ali ipak izbegavamo da sa tim unesemo i razne štetne hemikalije.

Napomena broj 1:

Svaka jabuka mora baš dobro da se opere, a pogotovo ako nije poznatog porekla. 

Nepisano pravilo glasi: Što je jabuka čistija u prodavnici, ili gde god da se kupuje, to je sa više slojeva premazana raznim zaštitama.

Dobar način da se peru jabuke je da se potope 20 minuta u rastvor:

1 supena kapšika soda bikarbone na 1 litar vode

I da se nakon toga jabuke dobro izribaju toplom vodom.

Napomena broj 2:

Vrlo je važno da svi imamo dobar nož za sečenje jabuke, a i generalno većine ostalog voća i povrća. To čak može biti i ona klasična ljuštilica za krompir, ali koru od biljaka uvek treba čuvati, kad god je moguće. Iz tog razloga, najbolji nož za pripremu voća i povrća je neki za tankom oštricom, po mogućstvu blago savitljiv, kako se ne bi odstranjivalo više dobrih delova nego što je neophodno. 

Ja trenutno nemam takav nož, ali planiram da ga kupim. Planiram još nešto zanimljivo da uradim, a to je da naučim da oštrim noževe. Čovek koji zna sve o oštrenju noževa je skoro napravio svoj Youtube kanal.

Zanimljivost broj 1:

Ima ta stara priča kako je jedan arhitekta svakog dana poklanjao devojci koja mu se dopadala po jednu jabuku. Toj istoj devojci se udvarao i jedan lekar, ali je devojka na kraju ipak odabrala arhitektu. I zato, dragi čitaoče, one apple a day, keeps the doctor away, a ne zato što su jabuke stvarno zdrave. 

Zanimljivost broj 2:

Japanska jabuka je izuzetno ukusno i zdravo voće, mada se uglavnom ne proizvodi ovde, pa i nije trenutno toliko zdrava. Jabuka je generalno 2. najzastupljenija voćka u Srbiji, odmah posle šljiva, ali se proizvodi samo 25 kg po glavi stanovnika što je praktično ništa, tako da je ovo veliki potencijal za biznis. 

Zanimljivost broj 3:

Ein Apffel pro Tag, machts die Doktor kam am nächsten Donnerstag – vole da kažu Nemci, jer su surovi i hladni i time nagoveštavaju da će doktor doći kad tad, pa ga oni jabukom uvek odlažu za sledeći utorak. Ok, ne kaže se tako, niti se tako piše, to sam malo izmislio, ali priznaćeš dragi čitaoče da zvuči istinito.

Par nasumičnih kurioziteta

Neprskane jabuke nisu isto što i organske.

Organske jabuke se takođe uzgajaju maltene industrijskim putem. Neprskane jabuke su uglavnom samo divlje jabuke, ili one koje neko uzgaja u svom dvorištu koje je daleko od bilo kog zagađivača.

Jabuke su stare oko 8500 godina, ne zna se baš tačno kako su nastale i gde. Te neke prastare sorte od kojih je jabuka kakvu danas znamo nastala se nalazi na planinma u zabačenim državama starog SSSR kao što je npr Kirgizija. Nekada davno ljudi su tuda prolazili da bi došli do Evrope i tako su se jabuke proširile. U Srbiji postoji oko 7500 domaćih sorti jabuke.

Jabuke su kompletno biorazgradive za razliku od kesa u kojima ih donosimo. Otpad je idealan za kompost, a od semenki mogu da izrastu nova stabla jabuke. Zapravo dragi čitaoče, ti to možeš i sam da uradiš, pogledaj dole ispod kako.

I za kraj mali  [VIDEO] – kako se sadi jabuka iz semenke

Skupio sam sve ove koštice od danas i sada ću ostaviti par nedelja u frižideru dok ne proklijaju i pokušaću tako da ih posadim u male saksije, u nadi da će neka da uspe. Radio sam i ranije ovakve stvari, ali nikada sa jabukom.

Ovo je takođe moj prvi Youtube video, a sada, godinu dana kasnije, tu je i drugi.

To bi bilo to, dragi čitaoče, nadam se da su ti ove informacije bile zanimljive.

Piši mi nešto – šta ti voliš da čitaš recimo, ili ako hoćeš da nešto pričamo ili se svađamo oko jabuka. Piši najbolje na kontakt@ivantusevljak.com 


Disclaimer:

Ovaj tekst je napisan u čast rođenja čak četvoro (4) ljudi, a u pitanju su:

– jedna beba rođena pre 2 dana po imenu Aleksej, a čiji sam ja ujak,

– njegovi roditelji Marija i Saša kojima je danas rođendan oboma,

– Izvesna, još uvek gđica, Tić Banović, kojoj je takođe danas rođendan, a koja me kao kolega u kulturno umetničkom stvaralaštvu uvek inspiriše da idem napred.

0 %s Comments

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.