3 najbolja saveta koja imam za tebe

Dragi kolega preduzetniče, koleginice preduzetnice,

Ako mene pitaš,

Preduzetnik je svaki čovek koji nikad nema dovoljno vremena i novca. Preduzetnik uvek radi i investira sve svoje resurse u biznis koji je sam pokrenuo. Preduzetnik je krenuo tako što je iz ničeg počeo da stvara nešto.

S tim u vezi, želeo sam da zapisujem i zbog sebe, i zbog drugih kojima bi to koristilo, u formi saveta, sve lekcije koje sam naučio dok sam razvijao svoje i tuđe biznise. U principu, ovde možeš da saznaš sve ono što sam ja voleo da je neko drugi imao meni da kaže.

Ova lista će vremenom biti menjana, ukoliko budem imao bolje savete. ?

Prvo – Odluči se za jedan kanal promocije

Celo svoje poslovanje možda možeš da predstaviš samo na Instagramu. Ako imaš web sajt, možda će ti biti dovoljno samo oglašavanje na Google-u, Google ads. Može se desiti da ćeš želeti svu komunikaciju da fokusiraš na Linkedin.

Pošto moraš da predstaviš svoj biznis online, ne bi trebalo da gubiš vreme na stvari koje nisu dovoljno efikasne. Primera radi, pisaćeš blog na sajtu, ako taj blog ima smisla.

Odaberi samo jedan glavni kanal promocije, i fokusiraj strategiju oko njega. Posle ćeš lako dodavati nove kanale promocije, kad stvari krenu da funkcionišu.

Drugo – Plati sve što ti se isplati

Kao vlasnik sopstvenog biznisa, želećeš naravno što više stvari da radiš samostalno. Ipak, ne bi trebalo da štediš novac na nešto što će ti doneti još novca, ili uštedeti vreme. Plati uslugu drugim ljudima kada ti treba pomoć. Ako možeš samostalno da napraviš web sajt, možda ćeš želeti nekoga da angažuješ za logo, ili za Google oglašavanje. U nekim slučajevima, najviše vremena može da ti uštedi pomoć u kući, kuvanje i pranje veša, čuvanje dece i kućnih ljubimaca. Potrebno je da proceniš na šta gubiš najviše vremena, i da dobro isplaniraš šta ćeš da radiš sa tim viškom dodatnog vremena.

Bonus: Svu pomoć možeš da nađeš na Honorarci portalu

Treće – Nauči što više o marketingu

Internet marketing je jako moćna alatka za preduzetnike, jer za relativno malo novca i truda može da ti donese mnogo kupaca ili novih klijenata. Uvek možeš da prepustiš nekome da radi marketing za tebe. Ipak, mnoge stvari ne bi trebalo da plaćaš drugima, jer vrlo brzo možeš naučiti samostalno to da radiš. Potraži na Internetu odgovore na sva pitanja koja imaš. Učlani se u Facebook grupe koje se bave tom tematikom. Pitaj stručnjake za savet. Istraži svoju konkurenciju, saznaj da li koriste društvene mreže, da li se oglašavaju negde. Definiši svoje ključne reči. Kada budeš naučio dovoljno, znaćeš tačno i koga da zaposliš, i koliko da ga platiš.


Ovo su moja top 3 saveta za preduzetnike koje mi niko nije tražio, ali ni ja nikome ne tražim da ih čita. Smatram prosto da mnogo možemo pomoći jedni drugima samo razmenom mišljenja i iskustava, i da je to uvek bolje nego bacanje novca i vremena na razne kurseve, koučeve, i ostale prevarante. Čast izuzecima, ako ih ima uopšte. 🙂

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2024.