5 stvari sa Interneta koje sa zadovoljstvom plaćam

Hej, neću da čujem komentare zašto bi uopšte išta plaćao kad sve bajo može besplatno.

Moramo više i bolje da razvijemo kulturu plaćanja stvari preko Interneta i da pametnim odabirom izvučemo maksimum koristi.

Evo 5 stvari koje ja sa zadovoljstvom plaćam, a na kraju teksta ima jedna alatka koja, što bi rekli ameri sa tiktoka – “feels illegal to know”.

Google oglasi

Google oglasi – G Ads je ukratko najpoštenija platforma za oglašavanje biznisa. Već godinama je koristim za svoje potrebe i uslužno za klijente naše web agencije Hajduci. Google oglasi omogućavaju prvenstveno plasiranje reklame isključivo ljudima koji su za predviđenu ključnu reč iskazali interesovanje.

G Ads omogućava precizno oglašavanje, potrošnju po kliku, zanimljiv je kao platforma za upravljanje oglasima.

Google oglasi se prikazuju kao rezultati u Google pretrazi, širom YouTube platforme, i na partnerskim sajtovima.

Potrošnja: Zadaje se maksimalni dnevni budžet, realno za iole neku analizu rezultata cilj je da se ostvari barem 500 – 1000 klikova na mesečnoj bazi, a klik košta u proseku 20 – 70 rsd, na visoko kompetativnim tržištima i preko 120 rsd, stranim i više. Google zna koliko mi možemo da zaradimo od toga, i vrlo je vešt u određivanju cene klika, iako u mnogome zavisi od kompetativnosti tržišta.

Napomena: Google oglasima treba upravljati sa maksimalnom pažnjom, te se uvek najviše isplati angažovati eksperta, nego da vlasnik biznisa recimo sam upravlja istim. Molim vas ne dajite nikome vlasništvo nad G Ads nalogom, odnosno email adresom sa kojom je kreiran nalog. Više o tome pročitajte ovde.

Disklejmer: Lično sam krenuo da učim, tada 2012. god. Google AdWords, preteču ovoga danas, tako što sam potrošio 150 eur na ključne reči sa širokim podudaranjem, sa jako loše sročenim oglasima, bez prethodnog istraživanja tržišta. Iz toga sam puno naučio, ali ipak svima preporučujem za početak investiciju u kurs kod Ivane Neboderke, ili ako baš niste u fazonu da investirate, ima gomiletina Youtube kanala koji daju odlične savete, pa tu su zatim i razne grupe po Facebooku, te eksperti iz celog spektra Google usluga, kao što su Miroslav Varga, Nedim Šabić, Ivan Rečević, Zorin Radovačević, Robert Petković, i u kranjem Lazar Džamić, koji je dugo godina bio vođa Google Zoo – njihove digitalne agencije koja je radila samo sa najvećim klijentima. Svi oni daju znanje i šakom i kapom, nešto i naplaćuju, ali eto, ko voli, nek’ izvoli, svakako vredi.

WordPress teme i dodaci

Krajem 2017. godine sam nakon 4 meseca rada uspeo da napravim prvi ozbiljan sajt i to web prodavnicu. Do tog trenutka sam bio zaposlen kao marketing strateg, i to me dovelo do potrebe da krenem da pravim sajtove, jer nisam mogao da izađem na kraj sa razmaženim “diveloperima”.

Odabrao sam WordPress kao platformu i već sam unapred znao da moram da zakupim dobar hosting paket (realno min 30 eur/god po sajtu), ali ne i da ću morati da kupujem gomilu tema i “plug-in”-ova (dodataka) za iste.

Do sad sam radio sigurno sa 10 različitih WP tema i ko zna koliko dodataka. Neke plaćam godišnje, a neke sam platio “life-time” – što često može da bude jako isplativo.

Ovo sve zaslužuje tekst za sebe posebno, pa ću nabrojati samo neke od tih svih softvera koje koristim – Divi, Divi Supreme, WPML, Fluent Forms, Oxygen, Oxy Extras, Oxy for WooCommerce. Zaustaviću se ovde, jer ne želim svega da se podsećam. Ovi nabrojani su oni u koje sigurno vredi uložiti novac, jer zamenjuju ozbiljnu količinu custom kodiranja koje je potrebno za naprednije web sajtove i prodavnice.

Canva

Ne znam kako neko danas može, osim ako nije pride i profi dizajner, da pravi sajtove ili da kreira bilo kakav ozbiljniji sadržaj za Internet, a da ne koristi Canva.com. Za Adobe Illustrator, Photoshop, Premire, Indesign, treba dosta novaca za legalan paket, vrhunska radna mašina – PC, Mac ili Laptop, i debelo radno iskustvo da bi mogli brzo da se kreiraju grafički prilozi i video materijali.

Canva to sve može da radi kao web aplikacija na Canva.com i kao mobilna aplikacija za android i iOs uređaje. Za zarađivanje novca preko Interneta danas je dovoljan mobilni telefon, poželjno tablet, a računar maltene bilo koji sa pristojnim procesorom je baš idealno rešenje.

Canva je besplatna, ali Pro nalog sa dodatna 4 člana tima košta 12 USD mesečno, sa popustom za 2 meseca gratis ako se plati godinu dana unapred.

Google Workspace – ex G suite

Svi mejlovi, ukljucujuci i sve mail@tvojdomen.com emailove, na jednom mestu u svima dobro nam poznatom Gmail interfejsu + 2 tb za svakog korisinka, po ceni od 9 eur mesečno po korisniku. Za nekog ko koristi preko 10 email adresa, moram reći da je ovo izuzetna pogodba.

Poseban benfit je što Google Photos aplikacija dozovljava skladištenje neograničenog broja fotografija i video zapisa. Postoji i neki povoljniji paket od 6 eur mesečno.

YouTube Premium

Ovo mi je bila teška odluka. Sa jedne strane su me stalno proganjale iste reklame koje su mi prekidale gledanje YTa, a sa druge strane sam imao neutoljivu želju da upijam sve moguće reklame kako bih analizirao kako moje kolege razmišljaju dok ih kreiraju.

Dobre strane: YT postaje fantastično iskustvo gledanja video sadržaja i sve više je društvena mreža za sebe.

Loše strane: Vrlo brzo se čovek navikne i nema posle povratka na reklame.

Potrošnja: Ima smisla plaćati family paket koji iznosi 10 eur mesečno i dozvoljava dodatnih 5 mesta za članove domaćinstva.


Bonus alat: Ako ste malo napredniji istraživač interneta, ili “nedajbože” ovisnik o čitanju svega na internetu, verovatno vam se često dešava da naiđete na članak za koji mora da se uzme neka mesečna pretplata za koju se posle neretko jako teško pronalazi način da se ukine. Mislim da je sasvim uredu ponešto i ne platiti ako ne mora, pa evo jedan mali “lajf hek” – 12ft.io

Disklejmer: Ništa od ovoga nije affiliate link preko koga ja nešto zarađujem, te nisam ni hteo da linkujem, kome nešto od ovoga treba, znaće kako da nađe. 🙂


Pišite mi u komentarima šta vi volite da platite online, samo da nisu sportski kanali, online klađenje bilo koje vrste, kriptovalute, sms poruke za zadrugu, beoviziju, evroviziju i slično.

Ovo je takođe vaš podsetnik da pošaljete neki sms na 3030, nekome vaše malo znači baš mnogo.

Hvala na čitanju,

S poštovanjem,
Ivan Tuševljak

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2024.