Da li može da se zaradi od pisanja knjiga, pesama i kratkih priča?

Poštovani čitoače, ali pre svega kolega pišče, tj koleginice spisateljice,

Verovatno i ti imaš gomilu nekih nedoveršenih priča i pesama, kako na telefonu, tako i na kompjuteru. Odlično, čuvaj ih, nekad će ti možda trebati.

Guess Luc Besson GIF - Find & Share on GIPHY

Stvarno izvini, ali ne mogu više da slušam gomilu istih pitanja tipa: “e ćao, ja pišem pesme, ali evo ne zarađujem ništa od toga, odakle da počnem?”. Pa draga osobo, da ti ne pričam sad o sebi, ali evo pogledaj ljude koji zarađuju od pisanja, ima ih pregršt – svi oni rade i nešto drugo pride – imaju svoje web sajtove, instagram profile, facebook stranice; pesme i priče pišu u slobodno vreme, a ostalim danima su marketing ili komjuniti menadžeri, kopirajteri, SEO eksperti, web dizajneri, grafički dizajneri, programeri.

Možda su i samo baštovani, ili vozači autobusa, zaista nije bitno, a evo i zašto…

Znaš li da je Kafka bio činovnik u osiguravajućem društvu i da je dobar deo života žalio što ne može više vremena da posveti pisanju, jer mora da zarađuje za hleb?

Irvin Jalom jeste napisao “Ležanje na kauču“, neko bi pomislio zbog toga da je čovek lenština, a gosin Irvin nije čak ni pisac, već jedan interesantni čikica koji je većinu života proveo radeći kao klinički psihijatar.

Siguran sam da Ivan Tokin nikada ne bi mogao da baca onakvu magiju na papir da nije, po mojoj slobodnoj proceni i rečima prijatelja, radio barem 10ak, 15 različitih poslova u životu. I dan danas, nakon što je postao jako poznat, radi kao copywriter u jednoj agenciji za marketing, i ne sumnjam da će ta iskustva iskoristiti za neku od narednih knjiga.

Evo još samo jedan primer, i to iz moje bliže okoline – Stefan Lalić, čovek koji je oko 2010. godine, kada je imao oko 20 godina izdao 2 knjige – jedan roman Reformator, i jednu zbirku pesama Jednolična istina. Ja sam ga upoznao dok je radio kao copywriter u TAG Mediji, gde sam i sam dobio posao te godine. Sećam se kad mi je došao jedan dan na poslu i rekao: “Smislio sam ime za onaj moj brend”, i posle par sekundi je rekao “Ćao šećeru“, a ostalo je istorija. Stefan mislim da još uvek nije zaradio ništa od svojih knjiga, ali uprkos uspešnoj karijeri u biznisu nije odustao od pisanja. Nakon par godina pauze u pisanju, Stefan je ovih dana izdao e-book pod nazivom “Kako pisati na društvenim mrežama?“.

Internet nam je svima doneo samo nove načine da se izrazimo. Ukoliko uspemo, od sebe i svojih dela da izgradimo brend, bilo uživo ili na internetu, uspećemo da prodamo to što imamo.

Tako da, dragi čitaoče, kolega pišče, koleginice spisateljice,

Ako ti zapravo treba samo podstrek – DA, EVO IMAŠ GA! Idi sedi i piši šta ti se piše, i daj ljudima da čitaju.

Ako poželiš konstruktivne kritike – meni slobodno prvom pošalji – zdravo@ivantusevljak.com

Ako ne znaš o čemu da pišeš, javi se da ti zadam temu.

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2024.