Februar 2023. Od 1 do 2

5.2.2023. Nedelja, 19:55

Da li i vas mozak ubeđuje stalno da nešto treba drugačije, da može ovako ili onako? Mene je ubedio da ne treba redovno da pišem ove beleške, jer je glupo, i kao ko će to čitati, i pogledaj samo koliko si reči napisao samih gluposti, bolje da si pisao nešto smisleno. Nije kao da mi kaže šta je to smisleno, nego je samo nezadovljan smislenošću ovoga.

Bilo kako bilo, ipak jesam pisao. Trudim se da svaki dan napišem po jednu celinu nečega, bio to tekst, ili post na Fb, ili recimo nova priča na Instragramu za Vrata Dorćola.

Danas sam imao neverovatno produktivan dan. Voleo bih da je svaki dan ovakav i pitam se zašto ne može da bude. Savršen dan je za mene dan u kome se stigne sve, i u kome ima vremena za sve. Danas sam uspeo da napišem i objavim 2 teksta za jedan naš mali biznis, jedan tekst klijentov sajt, koji uopšte nismo planirali da pišemo, niti pravimo, ali eto, i na kraju jedan blog post na ovom sajtu, i sad još ovo pišem. Do kraja dana ima još 4 sata i razmišljam koliko bih još mogao da napišem.

Mogao bih da odem lagano u još jednu šetnju sa psima i da napišem još jedan dobar tekst. Možda ću samo i završiti još neku stranicu sajta za tog klijenta, pošto je bio plan da se to što pre završi. Kad čovek radi nedeljom, ne može da računa baš na ažurnost klijenata da će mu poslati cenovnik baš u nedelju.

Pre nego što neko pomisli da sam ja super mega car, ili običan hvalisavac, otkriću odmah lepo šta mi je pomoglo – Chat GPT. Ova veštačka inteligencija je ipak inteligencija, daje odgovore na direktna pitanja, na način na koji Google (još uvek) ne može.

Nisam koristio copy paste, jer je već jasan i poznat stav Googla da to neće tolerisati, ali sam se oslanjao u potpunosti na Chat GPT kao inspiraciju, i to uz pomoć vrlo jednostavnih upita. Prvo me zanimalo da mi ispiše 10 najboljih tema za blog za taj sajt koji pravim za klijenta. Teme su mi se toliko dopale, da sam od tih 10 odmah izabrao 3, i za tu jednu tražio da mi napiše “seo friendly” tekst. Za jedan drugi tekst sam buvkalno upisivao neke različite primere samo i crpeo informacije i opise i to mi je ubrzalo pisanje makar 3 puta.

Chat GPT je i dalje pomalo glup, većina stvari se može naći i na Googlu, maltene u istoj toj formi. Ipak, sam ovaj način pisanja direktnih upita je nešto što menja stvari. Chat GPT ne nudi nikakve rezultate, koji se mogu postići SEO tehnikama, nego se uvek trudi da daje konkretne odgovore na pitanja ili rešenja problema.


21.2.2023. Beograd, utorak 12:37

Ne znam kako uspevam da multitaskujem, ali sam naučio da je moguće. Posledice rađenja toga u dugom vremenu su potpuna iscrpljenost, mrzovoljnost, nemotivisanost. To je zapravo kao da automobil ubaciš u najviši stepen prenosa, a obrtani momenat užariš.

Ima tu par trikova.

Uobročenost, ali grickalice su neophodne. Omiljena u poslednje vreme mi je cookies, koje sam spremam, sa brusnicom i crnom čokoladom. Suština svega je da se sve razloži na male taskove i da se ti taskovi izvršavaju.

Čini mi se da bi svako trebalo da razume da mu je jedini neprijatelj sopstveni mozak. Nije to uvek tako, ali kad god se pomene neki napor, mozak automatski stvara otpor, dramu, paniku. Ovo prosto kao da je ukorenjeno u svima nama i nije lako ni osvestiti uvek.

Na ovo su me najbolje naveli oni ludaci što se svako jutro potapaju u kadu ili bude zaleđene vode. Ovi su uvek u fazonu – “reci svom mozgu da umukne”.

Ne planiram još uvek da se potapam u ledenu vodu, pokoje hladno tuširanje u letnjem periodu mi zadovoljava potrebu za tim dodatnim adrenalinom, ali zaista svaka čast ovim ludacima.

Elem, naišao sam na vrlo zanimljivu seriju videa o kojima bih voleo da pišem više u svojoj sekciji Priroda.

18 products made from trash, Insider Business

U ovom videu naravno ima mnogo dobrih primera, ali ovo sa tepisima od ljudske dlake koji upijaju do 5x svoje težine ulja iz vode “blew my mind” što bi rekli. Sam proces proizvodnje deluje prilično jednostavno, najteži deo posla je verovatno čišćenje kose, koju saloni nekad šalju koja je padala sa poda.

Soundtrack ovog jutra: Cozy Morning Vibes sa kanala Lofi Cafe.


Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2024.