Kako da kupiš domen od 240000 eur?

Većina domena na internetu košta oko 10 eur godišnje, neki čak i manje, ali neki drugi su zato plaćeni na stotine miliona eura.

Primera radi, domen balkan.com košta 240 000 eur i na njemu trenutno nema ništa, osim ovog obaveštenja:

Klik na balkan.com sajt vodi na sajt firme QEIP, koji je zapravo tim pravnika koji posreduje u prodaji digitalnih aseta, kao što su domeni, te uz pomoć njih možete kontaktirati vlasnika. Jedan od boljih servisa za proveru čiji je domen, kada je registrovan i slično je Who-is.me ali te informacije su često skrivene. Da li za cenu može da se pregovara ostaje nepoznato, ali na tom sajtu se može saznati da već postoji više od 9300 sajtova koji koriste reč “balkan” u nazivu domena, i da se trenutno, pored.com koristi preko 145 drugih ekstenzija. Pored toga, sajt je registrovan čak davne 1997. godine, kada je malo ko razmišljao o domenima, pa s obzirom na to da taj neko čeka 23 godine da proda domen, neće da se lako odreći.

Šta ako bismo jako voleli da imamo domen koji je jako skup?

Ne očajavaj prijatelju, uvek ima rešenje, samo treba malo strpljenja da se nađe.

Da li znaš da domen pored “.com” i “.rs” može da ima čak preko 400 ekstenzija?

Ne samo to, nego domeni mogu čak da sadrže i latinicu – kodkuće.rs – primera radi.

Vlasnik ovog domena ima u svom vlasništvu i kodkuce.rs, jer se ovaj sa “ć” ne prikazuje lepo pri deljenju na društvenim mrežama. U tom slučaju se napravi redirekcija, pa ovaj sa “ć” vodi na ovaj sa “c”.

Dobar domen ti može diktirati i ime budućeg biznisa, ali i vizuelni identitet, content strategiju, zato ne oklevaj da potrošiš koliko god je vremena potrebno dok ne dođeš do onog baš pravog domena za svoj budući biznis.

Pravi domen može da košta i samo 2 eur, a evo i kako:

Hajde da uzmemo na primer baš tu reč “Balkan”, jer eto recimo da hoćemo da pravimo biznis koji ima veze sa Balkanom. Prvo je dobro proveriti lokalne* ekstenzije kao što su balkan.rs – jednostavno sam ukucao u pretraživač, pod pretpostavkom da tako nešto sigurno postoji. I gle čuda, postoji, ali u pitanju je salon za masažu, lociran na Dorćolu, u sred Beograda.

Zašto je to tako, teško je reći, mada su verovatno u pitanju neke link building** strategije, mada možda nije ni to, pošto je ceo sajt prosečno lošeg kvaliteta. Pre daljeg istraživanja kroz alate, dobro je obaviti prostu Google pretragu, da bi se videlo koji su glavni rezultati i šta je najbolje rangirano na tu temu. Pretaragu je dobro dopuniti sa širim ključnim rečima, kao što su recimo biznis balkan, balkan zabava, balkan sajtovi,  i sl, bilo šta što prvo padne na pamet.

Sledeći korak je Namecheap, bez greške najbolji i najelegantniji servis za kupovinu skoro svih mogućih domena na svetu. Nemoj da dozvoliš da te neko laže da je to GoDaddy. Na namecheap.com je dovoljno ukucati balkan u pretragu i videće se odmah najzanimljiviji rezultati. To izgleda ovako:

Ovde je dobro primetiti malo dugme na dnu koje kaže Explore 400+ Additional Extensions, i to onda otvara pravu stvar, sve moguće ekstenzije, složene po kategorijama:

Korišćenje filtera “health&fitness” dovodi do informacije da je domen balkan.fit slobodan i da košta svega 2.80 $ za prvih godinu dana. Taj domen može biti izuzetan izbor za fitness trenera koji želi da drži online predavanja, ili za online prodavnicu sportske opreme, možda i po dropshipping sistemu.

Još jedna zanimljiva stvar u vezi domena je sajt poznate medijske kuće Balkan info, koji je balkaninfo.rs, a mogao bi da bude balkan.info – koji sada zvrji prazan, ali može se dati ponuda za njega. Ponudu realno niko neće dati, jer bi za bilo koje kršenje autorskih prava pravi Balkan info tim mogao da tuži.

Čini se da u slučaju dobrog domena problem često pravi to što ne postoji dovoljno dobra ideja za njega. Česta je pojava da na vrhunskim domenima nema ništa, a da koštaju vrtoglavo. Najskuplji domen ikada prodat je cars.com, i to za 872 miliona $.


Da li mislite da su ovi “čudni” domeni, kao npr “balkan.dentist” ili “balkan.xyz” nešto što će postati popularno?

Ili to ipak ne asocira dovoljno dobro da je u pitanju web sajt?

Pišite mi u komentarima.


* Lokalne ekstenzije kao što su .rs i .срб ekstenzijom se kupuju na domaćim sajtovima, globalne firme ne mogu da ih prodaju. Jedna preporuka za sajt na kome može kupiti ove, ali i strane domene i odličan hosting za WordPress sajtove je Unlimited.rs. Kod njih možete videti i zanimljive preporuke, složene po ceni, što na Namecheap.com nije slučaj.

**Link building su tehnike objavljivanja linkova ka određenom sajtu, na drugim sajtovima, da bi se na taj način popravila pozicija na Google pretrazi za dotični web sajt. Link building je obično deo “off page SEO” strategije

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2023.