Kako da uvek kupiš najbolji mogući komp

Kako da uvek kupiš najbolji mogući kompjuter

Dragi čitaoče,

Želim da ti otkrijem kako da bilo kad kupiš najbolji mogući kompjuter, odnosno logiku koju treba da pratiš pri kupovini računara, tako da budeš uvek zadovljan onim što si kupio!

Dakle, pitanje nad pitanjima je:

Da li ti treba bolji kompjuter od onog koji može da se kupi za 100 eur?

Istina je da ti za većinu stvari za poslovanje danas ne treba bolji kompjuter od onog koji možeš kupiti polovan za 50 ili 100 EUR. Sve preko toga ti može mnogo olakšati život ako ti je, kao i meni, računar glavno oruđe za rad. Volim inače ovu reč oruđe, jer je kontrast oružju – bepostrebnom ljudskom izumu koji proizvodi sukobe i ratove.

Dakle, zanima te kakav je to kompjuter i da li na njemu može nešto da se radi?
Može, većina stvari, samo malo sporije nekad.

Dozvoli mi da plastično pojasnim kroz jednu realnu priču.

Uzmimo za primer da je izvesni Pera taksista. Ili čekaj, još bolje!

Pera je vozač u Car:go kompaniji.

Za Peru je glavno oruđe u poslu automobil. Pera je kao i svaki ozbiljan vozač, prvo odabrao dobro svoje vozilo. Imao je 3000 eur i našao je na Polivni automobil VW Polo, star 10 godina, sa 4-oro vrata, uvežen iz Nemačke, vozila ga samo jedna baka do pijace, kao zamensko vozilo, prešao pravih 280 000 km. Pera je u auto uložio još 150 EUR, na zamenu pohabnih delova u enterijeru, koje je nabavio na E-bayu, 50 EUR je častio čika Miću da mu to zameni i ugradi, za 30 EUR ga temeljno oprao i namirisao kod komšija Brace, i sipao još 20 EUR običnog dizela u njega. Sve ukupno 3300 EUR za kantu od automobila s kojom će Pera prevoziti turiste i ljude po Beogradu, i nadao se da će imati dovoljno za opravke i pristojan život od tog svog automobila.

Dragi čitaoče, ako si i ti preduzetnik, kome ne treba auto, već računar da mu odrađuje posao, hajde recimo u grubo, da ti ne treba računar skuplji od 330 EUR. To je 10% od vrednosti Perine investicije za ulazak u biznis. Veruj mi šta ti kažem, sa tih 330 EUR možeš da kupiš baš ono što ti treba. Reći ću ti i kako da kupiš ovaj od 50 EUR, ne brini. Samo me prati dalje.

Prva stvar, kao što će ti i svaki taksista na svetu potvrditi – samo budale kupuju nova kola. Tako ćeš se i ti opredeliti za polovan računar. Uvezen iz inostranstva, ili neki repariran. Leta 2013. godine, bio sam u situaciji da nemam ispravan kompjuter, i da imam 3 neispravna lap topa. Odneo sam sva 3 u Ant Computers na Studentskom trgu, i dobio sam jedan poluispravan, i prespor HP lap top sa nemačkom tastaturom. Radio sam na njemu par meseci, da bih posle vratio taj kompjuter i za još dodatnih 50 EUR dobio sam moćnu ali staru Toshibu Cosmio, jedan od najboljih lap topova u vreme kad se pojavio. To je bio moj crni Merceres 124, sa 750 000 pređenih km i pocepanim crnim  kožnim sedištima. Na njemu sam radio sigurno naredne 2 godine, dok nisam opet uspeo da nabavim bolji kompjuter.

Za to vreme, sa tim kompjuterom na koji sam potrošio 3 neispravna kompjutera i 50 EUR, intezivno sam učio Internet marketing, krenuo da razvijam svoje IT veštine,što i do dan danas nisam prestao da radim. Ni danas nemam dovoljno novca da bih sebi kupio Perin auto iz snova, Mercedes E220, star 2 godine, sa full opremom, odnosno Apple računar i iPhone uz njega. Šalu na stranu,  ali to mi nije ni želja, a još manje potreba. Ti čitaoče, ako imaš para, ne znam zašto onda ovo čitaš ako hoćeš idi kupi odmah Maybacha, Poslednji Mac Book Pro, nema greške s tim. 

foto: Neki lik sa mobilnim, prisvojio sajt Polovniautobmobili.com
foto: Neki lik sa mobilnim, prisvojio sajt Polovniautobmobili.com

“Ivane, baš tužna priča, evo suza mi je krenula”, reći ćeš, tako da ću preći na poentu.

Zapadnjaci imaju dobar izraz za ovu priliku – “let’s put some sense into it”, i  zato želim da pričamo o izboru računara. Često čujem pitanje “Koji kompjuter da kupim” i mislim da većina tih pitanja potiče od toga što ljudi ne razumeju kakav im je uređaj potreban. U zavisnosti od posla kojim se baviš, nekad ti je dovoljan i samo pametni mobilni telefon, ali sve su prilike da će ti ipak trebati neki stabilan, ili prenosiv računar, i ja ću sad da ti odgonetnem, ukoliko ne znaš, koji je najbolji izbor za tebe.

KUPI RAČUNAR KOJI ĆEŠ MOĆI DA OTPLATIŠ I DA ZARAĐUJEŠ NA NJEMU, to je cela poenta, u jednoj rečenici.

Ako hoćeš da se baviš pisanjem, Internet marketingom, kreiranjem sadržaja, programiranjem, grafičkim i web dizjanom, i sličnim zanimanjima, zaista možeš početi sa jako skromnim računarom. Smatraj da je to kao kad tek položiš vožnju, pa je najbolje da neko vreme voziš YUGA, jer kad to naučiš, znaćeš i sva druga kola da voziš.

3 opcije imam za tebe, čitaoče:

  1. Otiđi u Ant servis, ili neki drugi, u tvom komšiluku, koji se bavi preprodajom računara. Popričaj malo sa ljudima, reci im šta ti treba. Npr. trebalo bi da taj komp može da pokrene neku stariju verziju Photoshopa i AutoCada.
    Bonus savet: Razmisli da li imaš neki stari računar, štampač, tehnički uređaj koji ti ne treba. Velike su šanse da će servis otkupiti, a uvek možeš pozvati Otkup Elektronskog otpada i oni će doći po tvoje uređaje i dati ti po cca 200 rsd po uređaju. I to je nešto.
  2. Kupi nov računar. Čekaj sniženje, i uhvati nešto najpovoljnije. Gigatron je zanimljiv na Facebooku, i često prave akcije sa popustima. Takođe, jedna mala beogradska firma Avasok, može da ti da predlog najboljih računara do cene koja ti odgovara.
    Dobar savet: Ima sajt na kome se jako često pojavljuju vrhunske ponude, i može svašta da se nađe. Ako želiš ozbiljniji računar, ovde možeš da nađeš ponude koje su i po 40% niže. Ako imaš nekog u USA, idi na Amazon i tamo nađi komp, cene su nekad i duplo niže nego kod nas.
  3. Kupi najskuplji računar. Go wild. Najbolje Apple. Kupi i fensi dodatke za njega, i obavezno bežične slušalice. Nosi ga tako u maloj torbici na sastanke. Daj poslednji dinar za njega, zaduži se, uzmi kredit. Uradi sve što je potrebno da prisvojiš taj računar i cepaj. Svaki dan, kao manijak. Lepo se oblači i foliraj ljude da znaš mnogo dobro da radiš. Budi lajf ili biznis kouč, i na kraju postani najbolji NLP trener u Srbiji, a i šire. Troluj ljude gde god stigneš, zaslužili su.

Pro savet: Nemoj to da radiš. Budi normalna i gotivna osoba, i primeni neku od stavki 1. ili 2.

To su ti moje 3 opcije koje imam za tebe, dragi čitaoče. Nadam se da sam ti pomogao. Inače, sve ovo ti pišem marta 2019. godine, sa 2 i po godine starog, Lenovo lap top-a, kupljenog za oko 400 EUR. On ima i3 procesor, 8GB rama, i dodatno ugrađen 256 GB SSD, od nekih 80 EUR. Na njemu koristim najviše Internet pretraživan Chrome, i mnoge online alatke. Od ostalih programa izdvajam Adobe Illustrator i AutoCad. Vrlo rekto PhotoShop. Svi programi mi rade na solidnom nivou. Igrice nisam nikad ni probao na ovom računaru. Još konkretnije, ono što radim na svom kompjuteru, i od čega živim je kreiranje sadržaja – tekstualnog, grafičkog, video sadržaja, njegovo plasiranje putem Internet marketinga. Pored toga još i pravim sajtove u WordPress-u, i gotovo sve vreme dok koristim računar slušam dobru muziku na lošim zvučnicima.  Živim od ovog lap topa, otplatio sam ga mnogo puta do sada, i održavam ga u tip-top stanju. Planiram da kupim novi računar u narednih 6 meseci.

I za kraj, pošto su me mnogi pitali (niko me nije pitao), evo još jedan, verovatno najvredniji savet, koji imam za tebe, za kupovinu novog računara.

Kakav god kompjuter da kupuješ, proveri sa nekim da li je moguće u njega dodati SSD disk. To je ultra brzi hard disk na koji se instalira operativni sistem, i programi kao što su Photoshop, Illustrator, AutoCad i slični. Računar se na ovaj način brzo pokreće i radi glatko, čak i sa integrisanom grafičkom karticom. SSD diskovi koštaju od oko 50 EUR, pa naviše, i to je komponenta, koja trenutno najviše može da utiče na performanse računara.

I konkretno, na kraju, nešto o čemu ja maštam i razmišljam da vozim jednog dana. 🙂

Huawei Matebook X pro – Ovo još uvek nema kod nas da se kupi, a lično sam veliki fun Huawei uređaja. Posedujem Huawei P20 lite, i preporučujem ga kao mudru opciju za pametan telefon.

Microsoft Surface Pro – Savršenstvo iz Microsofta. Ne treba posebno opisivati, ozbiljan uređaj koji radi posao i ostavlja utisak.

HP All in One – Desktop računar, kupio bih ga samo ako bih zadržao i lap top, i voleo bih to. Ovaj uređaj ima samo kabl za struju i možeš uz njega kupiti i bežičnu tastaturu i miša.

Sva ova tri predloga mogu da se kupe ispod 1000 EUR, i realno ti nikad ti ne može trebati nešto bolje od ovoga. Ako ti treba, onda sigurno imaš i dovoljno novca da to sebi priuštiš. I onda respect za tebe, kolega preduzetniče, skidam kapu, vadim bateriju iz miša, gasim Internet.

Nadam se da ti je bio koristan ovaj tekst, jer njegova svrha nije bila samo obezvrednjivanje Apple proizvoda.

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2024.