Kako da napraviš logotip?

Kako da napraviš logotip

Ok, svi već znamo tu pesmicu napamet, da nam treba logo za biznis, i vlasnici malih biznisa uvek dolaze u istu dilemu – da li da platim logo profesionalcu ili da ga sam/a napravim?

Veruj mi, najbolje je da angažuješ profesionalca da ti napravi logotip, i to će te, pošteno gledano, koštati okvirno 150 EUR, pa naviše. Moja 3 omiljena kreatora logotipa, koja možeš i ti da angažuješ su na dnu teksta. Ako ipak tek startuješ biznis, jasno je da hoćeš da uštediš gde god možeš, pa ako se već odlučiš da sam kreiraš logo, ovo su stvari o kojima treba voditi računa:

Kreiraj “moodboard”, istraži logotipe konkurencije

Počni tako što ćeš da istražiš logotipe iz svoje industrije, u zemlji i inostranstvu. Sakupi ih sve na jedno mesto i izdvoji one koji ti se sviđaju. Zgodno mesto gde možeš da napraviš svoj “moodboard” za istraživanje i viziju budućeg dizajna je Milanote (više o tome na dnu teksta). Pri analizi logotipa, primetićeš da se u većini slučajeva svaki logotip sastoji od nekih prostiijih oblika i nekog ispisa u određenom fontu. Ovo je već trenutak kad možeš da probaš da skiciraš na papiru neku svoju ideju.

Deluje poznato? Teško za napraviti?
Deluje poznato? Teško za napraviti?

Imaj na umu da je neko završio silne škole da bi ovako nešto napravio, i da to nije ni malo lak zadatak. Gotovo uvek, i po nepisanom pravilu, ono što najjednostavnije izgleda je najteže napraviti.

Nemoj da izmišljaš boje

Cilj je da se izabare jedna glavna boja brenda, a potom se sve ostale boje koje će se koristiti kao deo vizuelnog identiteta dodaju kroz palete komplementarnih boja.

Kao što je jedan mudar profesor sa arhitekture, poznat po nadimku Miša Đavo rekao: “Neko je proveo godine smišljajući koja boja ide sa kojom, i ti se sad nađeš tu da pametuješ”. Sa bojama se jednostavno ne treba previše igrati i definitivno treba pozajmljivati. Za Google Chrome postoje razne ekstenzije poput Color picker-a koje generišu “hex” kod za bilo koju boju sa fotografije, logotipa i sl, te je to dobar način da se “pozajmi” neka nijansa boje.

Za logotip ti je najčešće potrebna 1 do 3 boje, nikako više od toga. Najbolje ti je da odeš na coolors.co i tamo lepo nađeš ove divne palete boja, odabereš onu koja ti privuče pažnju, gledaš da ne bude neka kretenska roze boja koja se ni sa čim ne uklapa, i TA – DAM, rešio/la si svoje boje. Ako hoćeš malo dublje da kopaš, istraži šta koja boja predstavlja i privlači, oko toga postoji ozbiljna nauka u koju ne bih ovom prilikom ulazio.

Treba ti vektorski logo

Treba ti logotip koji može da se vidi i u 5×5 mm, ali i da se štampa ogroman, kao znak na zidu, ili bilbordu, ili npr na ceradi kamiona. Kada napraviš vektorski logotip, možeš da ga štampaš na čemu god želiš, i on će biti iste oštrine. Iz tog razloga, vodi računa da nemaš previše sitnih detalja na samom logotipu. Izguglaj malo uostalom, nešto na primer kao top advices for logo design. Budi kreativna osoba. Možeš ti to.

Vektorski logo se pravi u profesionalnim programima, kao što je Adobe Illustrator. Kad smo već kod toga…

Sad ti treba neki program

Ima ih na stotine, profesionalnih i amaterskih. Ipak, najbolja opcija za početnike je Canva, koja i u besplatnoj verziji ima impresivnu bazu fontova i ikonica koje se mogu koristiti za logotip. Takođe, može da eksportuje logo u “.png” formatu, sa transparentnom pozadinom, što će “raditi posao” za većinu potreba. Za profesionalno kreiranje vektorskog logotipa (“.ai” i “.svg” format) preporučujem Adobe Illustrator, to je industrijski standard i alatka sa kojom rade i najbolji svestski dizajneri.

Ceo proces može da ti ubrza i jedan zanimljiv alat, zove se Tailor Brends. Plaća se, ali možeš besplatno sve da napraviš, i da platiš na kraju. Ili da ne platiš, nego samo da iskoristiš tu ideju. Jako je dobra fora, zadaš šta želiš, koji fazon, popuniš neke osnovne podatke, i eto ti primera koliko voliš.

Treba ti i malo motivacije

Ok dragi čitaoče, sam/a si ovo tražio/la. Predstavljam ti svoje prve logotipe. Kapiram da ćeš se smejati, i nadam se da će te ovo ohrabriti da se samostalno upustiš u kreiranje svog (ili tuđeg) logotipa.

I zapamti dragi čitaoče – jako je glupo nemati makar pristojan neki logotip već od starta, veruj mi. Najgore što možeš da uradiš svom biznisu je da kažeš sebi da to nema veze, i da ti sada ne treba.

Ako ništa ne uspe

Onda prosto plati. Logotip vremenom dobija na vrednosti i to je investicija koja će ti se višestruko isplatiti. Ako si probao/la i vidiš da ne ide, savetujem ti da angažuješ nekog od ovih ljudi:

1. Bojan Stefanović – Logoholik

Bojan Stefanović Logoholik

Imao sam čast da upoznam Bojana, i mogu ti reći da je on sasvim sigurno najbolji stručnjak za logotipe kod nas, i priznat je kao takav na globalnom nivou. Posebno mi je drago što nam je Bojan dao smernice kako da redizajniramo Honorarci.rs logo i svestrano nam pomogao u tome. Angažuj ga putem njegovog sajta ovde.

2. Boban Vranjanac – Infinity Solutions

Boban Vranjanac, Infinity solutions

Boban je grafički dizajner i marketar, vlasnik robne marke Nosam, i autor mog ličnog logotipa koji stoji na ovom sajtu. Sarađivao sam sa njim na više projekata, i uvek je bilo na obostrano zadovoljstvo. Angažuj ga preko njegovog sajta ovde.

3. Honorarci.rs – pa biraj samostalno

Honorarci.rs je prva i najveća baza honorarnih radnika, i tu možeš naći i logotip za 1000 rsd, pa naviše. Neki svetski poznati logotipi su plaćeni bizarno malo, tako da nemoj da ti to bude prepreka. Neka mlada, jako motivisana osoba će možda uraditi jako dobar posao. Moj favorit sa Honorarci.rs je Aleksa Gajić Nexon, njega sam i jednom prilikom intervjuisao što možeš pročitati ovde.

Pošalji mi svoj prvi logotip kad ga napraviš da se zajedno smejemo. Ili da ti čestitam ako se ispostavilo da si reinkarnacija Salvador Dalia koji je dizajnirao Chupa Chups logo svojevremeno.

BONUS SAVET

Pravljenje logotipa može biti stvarno naporan posao, da se ne lažemo. Svako ko poznaje ovu tematiku tačno zna o čemu pričam. Kad praviš (novi) logo jednostavno želiš da on sam priča tvoju priču, i da se kroz njega vidi suština svega, od A do Z. Smišljanje svega toga može biti izuzetno mukotrpno, ali postoji jedan neviđen trik!

U pitanju je alatka Milanote u kojoj možeš da napraviš svoj “moodboard” za logo, koji će dizajneru sigurno pomoći da napravi baš ono što ti želiš.

Uz pomoć ove alatke možeš na jednu ogromnu digitalnu belu tablu da staviš sve što je vezano za tvoj projekat ili biznis, a imaju i predefinisane grupe elemenata koje će ti pomoći da sve složiš po nekom smislu. 

Baš bih voleo da vidim tvoj novi logo, u slučaju da sam ti pomogao sa ovim tekstom. Ne oklevaj da mi pošalješ komentar na kontakt@ivantusevljak.com.

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2023.