Najbolji domaći i strani podkasti u 2023. godini

Ljudi, nije zezanje, na svetu postoji preko 4 miliona podkasta (izvor). Tačan broj onih koji su aktivni i koji se emituju jednostavno niko ne može da zna, jer na svaki koji prestane da se emituje dolaze 3 nova. Po nekom nepisanom pravilu, podkast se smatra neaktivnim ako nije bilo novih epizoda duže od 5 meseci.

Na domaćoj sceni situacija nije mnogo drugačija, ako uzmemo u obzir zapanjujuću cifru od preko 400 emitovanih podkasta u poslednjih 5 godina. Ipak, trenutno je aktivno “svega” njih stotinak, a mnogi od njih nisu baš ni pravi podkasti. Sve u svemu, nije pogrešno reći da u regionu ima tek 30ak stvarno dobrih podkasta.

Ali šta su stvarno podkasti i koji su najbolji podkasti?

Za razliku od bukvalno svih ostalih mas-medija, podkasti su oaze otrgnute od bilo kakvih pravila i stega. Samo u podkastima možemo čuti zaista iskrena mišljenja i korisne informacije. Podkaste obično finansiraju sami autori, uz pomoć sponzora i jednokratnih ili mesečnih pretplata putem servisa kao što su Patreon, PayPal ili Buy me a Coffee.

Upravo zbog toga, u ovoj top listi sam pripremio samo podkaste koji nisu u vlasništvu medija i sličnih organizacija čija urednička politika može da utiče na objektivnost i kvalitet informacija.

Ako ti je ovo prvi put da gledaš/slušaš podkaste, pripremio sam i jedno kratko upustvo – Kako da gledaš podkaste kao car.

Ukoliko niste u prilici da novčano podržite rad omiljenog podkasta, dovoljno je i samo da ih redovno pratite, lajkujete, delite. Izuzetno je važno na bilo koji aktivan način učestvovati u razvoju podkast kulture u regionu, jer to je put do najboljih informacija.

Svi domaći podkasti se mogu pratiti na Youtube platformi, ali za slušanje i praćenje podkasta zgodnije je koristiti neku od specijalizovanih aplikacija poput: Apple Podcasts, Google Podcasts, Deezer, Spotify.

Lista najboljih domaćih i stranih podkasta

(klikni za više informacija i linkove)

Još malo o podkastima...

Podkast se može posmatrati i kao jedna neobavezna i lagana forma medijskog sadržaja. Čak i kroz pozadinsko slušanje podkasta umesto neke radio stanice, možemo čuti svašta pametno i zanimljivo.

Dobro je kad se duže vreme prati neki podkast i kad znamo kakav je voditelj i šta očekujemo od gosta, ali srdačno preporučujem svima da se nekad upuste u gledanje neke nasumične epizode podkasta - prvog čija vam se tema učini iz bilo kog razloga interesantnom. Šta više, neki od najboljih podkasta koje sam gledao su bile teme i gosti za koje nikad ne bih pretpostavio da me mogu zanimati.

Podkasti se u Srbiji i dalje razvijaju, i biće nadam se i mnogo bolji. Voleo bih da sledeći neki korak u podkastima bude manje priče o gostima, a više o onome što rade, da budu malo spontaniji i definitivno što kraći.

Koji su tvoji omiljeni podkasti? Piši u komentarima!

Podeli članak sa prijateljima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  1. Bukvalno sve podkaste sa Dasko i Mladja radija. Aplikacija je zakon. I naravno Povijest cetvrtkom.

    • Povjest četvrtkom je odličn emisija Hrvatskog radija ,samo nije podkast ,stavljaju ga u tu kategoriju često, ali ipak je to jedna jako dobra radijska emisija, šteta što RTS nema tako nešto.

Sva prava su predmet zdravog razuma | Delite znanje i ne budite sebični | I.T. 2023.